Tips & Råd
Våra program
Varukorgen är tom
Till butiken
Erika är 53 år och mitt i klimakteriet. I den här artikeln berättar hon om superblödningar, sömnlösa nätter, vallningar och frustration över en kropp som inte längre gör som hon vill. Hon förklarar också hur mixen av bra kost, träning och östrogen har hjälpt henne bli av med sina symtom – och ger sina bästa tips till dig som befinner dig i samma livssituation.
Längst ner i artikeln svarar vår dietist Joanna på återkommande frågor från Weekly Revolts deltagare om klimakteriet och viktnedgång.
Testa ett favoritrecept kostnadsfritt från vårt kost- och träningsprogram WR66. Det är både hälsosamt och supergott! 😋
Skanna QR-koden och hämta ditt recept.
Granskad av
Joanna Ostrowska
Dietist
Senast uppdaterad 9 juli 2024
När Erika var runt 44 år började hennes mens bete sig annorlunda. För varje blödning var det något nytt, som till exempel superblödningar och längre uppehåll.
”Då sa en kompis till mig att det kanske var förklimakteriet, men jag hade svårt att tro på det eftersom jag fortfarande var så ung.”
Nu i efterhand har Erika förstått att det var just förklimakteriet som orsakat den ojämna mensen. Men eftersom hon under den tiden inte hade någon direkt kunskap om klimakteriet – hon hade ju så många år kvar innan hon skulle hamna där själv – så tog det flera år innan hon sökte hjälp.
”Problemet är att ingen pratar om klimakteriet. Det finns massor av kvinnor idag som äter antidepressiva fast de egentligen borde äta hormoner. Jag har själv svårt att prata om det för jag känner mig så gammal. Men man måste göra det. Vi behöver sprida kunskapen så kvinnor kan få hjälp i tid och slipper lida i onödan.”
Året Erika skulle fylla 50 år var hon trött, ledsen och slutkörd. Vallningarna ökade och hon vaknade genomblöt flera gånger varje natt. Hon ville helst inte gå och lägga sig alls för hon visste att hon skulle vakna mitt i natten och behöva byta lakan.
”Det var tortyr att inte få sova. Jag var väldigt nere och visste inte vad jag skulle göra. Jag började läsa på om klimakteriet och bokade till slut en tid med en specialistläkare inom klimakteriet”
Efter tre månader fick Erika träffa en läkare som bland annat skrev ut östrogen till henne. Det, tillsammans med träning och bra kost, gjorde att alla Erikas symtom försvann.
Under klimakteriet minskar östrogenet i kroppen. Östrogen är en grupp steroidhormoner som påverkar många funktioner i kroppen som bland annat hjärtat, reproduktion och muskler.
Det minskade östrogenet kan göra att vi får lättare att samla på oss fettmassa på kroppen, som dessutom fördelas på ett annat sätt än vad den gör när vi är yngre. På grund av åldrande och mindre fysiskt aktivitet kan vi även tappa muskelmassa, samtidigt som vi har svårare att bygga muskler. Det i sin tur påverkar hur mycket energi vi förbrukar under dagen och kan leda till att det är svårare att tappa i vikt.
”När man blir äldre samlar sig fettet runt magen och många känner inte igen sig i sin egen kropp. Jag kände själv att herregud, är det här verkligen jag? Om jag äter fel kolhydrater smackar det till direkt, och jag behöver därför tänka extra mycket på vad jag äter.”
En annan orsak till att vikten kan öka under klimakteriet är att man omedvetet förändrar sin livsstil. Många är trötta på grund av sömnbesvär, vilket gör att vi äter sämre och rör på oss mindre. Det blir en ond cirkel.
”Men viktigt att poängtera är att det inte gäller alla. Vi har olika symtom och upplevelser av klimakteriet. Det är därför det är så viktigt att verkligen lyssna på sin egen kropp och inte jämföra sig med andra.”
Erika har alltid tyckt om att träna. Men när hennes mående var som värst var det svårt med motivationen. Då bestämde hon sig för att testa Weekly Revolts kost- och träningsprogram WR66 – 66 day challenge.
”Under WR66 får man en receptbank med hälsosam kost man äter under 66 dagar. Jag kände verkligen att det hjälpte mig med bra mat och rätt intag av näring. Det kändes som att allt dåligt jag hade i kroppen försvann.”
Erika har alltid tyckt om att träna
Men vad är bra kost egentligen och behöver man tänka på något särskilt när man är i klimakteriet?
Så här svarar vår dietist Joanna på den frågan:
”Under klimakteriet kan det vara bra att tänka lite extra på att äta proteinrikt och alltid ha en proteinkälla till varje lunch och middag. Protein mättar bra och behövs för att bibehålla och bygga muskelmassa som kan påverka energiförbrukningen under dagen. Kött eller vegetariskt spelar ingen roll. Ingen mat är förbjuden, men det är bra att äta mat som innehåller mindre energi och mycket näring. Till exempel grönsaker, frukt, fullkorn och nyttiga fetter.”
Läs mer om bra kost i artiklarna Gå ner i vikt med bra mat och Mat som mättar.
Eftersom muskelmassan kan minska under klimakteriet och tiden efter, är styrketräning viktigt. Det kommer både hjälpa dig att bygga muskler, få mer energi och gå ner i vikt (om du har det behovet). Sanningen är att styrketräning har många fler positiva effekter och alla vuxna rekommenderas att styrketräna 2 gånger i veckan, livet ut.
”Om man lyssnar på forskningen så säger den att du behöver styrketräna. Det behöver inte innebära att du går på gym. Du kan lyfta skrot hemma eller träna utomhus. Jag tycker själv om att lyfta stänger", säger Erika.
Att bygga muskler, oavsett klimakteriet eller inte, kan ta lång tid. Då gäller det att vara konsekvent – och att ha tålamod.
”Jag har varit frustrerad över hur lång tid det tar att se resultat. Hade jag tränat så här mycket när jag var yngre skulle jag se ut som en fitness-tjej. Min kropp svarar inte på samma sätt som den gjorde innan. Nu får jag kämpa mer och låta det ta sin tid.”
I den här artikeln kan du läsa mer om träning för 50+ och hur du kommer igång hemifrån. Är du nybörjare på träning får du också många tips och råd om hemmaträning för nybörjare här.
När Erika var yngre var målet med träning ofta relaterat till synliga resultat. Idag har hennes mål förändrats.
”Visst vill jag fortfarande ha en snygg kropp, men idag ser jag det mer långsiktigt. Jag vill kunna knyta skorna när jag är 85 år. Jag vill vara frisk, kry och leva länge. Det är målet idag.”
Erikas tips till dig som är i klimakteriet och vill fortsätta hålla dig i form är:
Ta hjälp av en läkare så fort som möjligt. Om du inte känner att du får rätt hjälp hos din vårdcentral, sök till en specialist.
Tänk på vad du stoppar i dig och ät näringsrik kost.
Träna regelbundet och var konsekvent hellre än att träna hela tiden.
Läs på om klimakteriet. Jag vill slå ett extra slag för Monika Björns bok “Stark genom klimakteriet” som hjälpt mig många gånger under de senaste åren.
Ta inte klimakteriet som en ursäkt för att inte må bra. Du behöver ta ansvar för din egen lycka och välbefinnande. Det finns hjälp att få, men du måste själv göra jobbet.
Frågor och svar
Vår dietist Joanna får ofta frågor om klimakteriet från deltagare i våra kost- och träningsprogram. Här besvarar hon de vanligaste frågorna hon får.
Joanna Ostrowska, dietist på Weekly Revolt
Hur vikten påverkas är individuellt, att gå in i klimakteriet behöver inte automatiskt betyda viktuppgång. Många märker att midjeomfånget ökar och tror att de har gått upp i vikt, men det kan egentligen bero på omfördelningen av fett som nu lägger sig kring buken istället för rumpa och lår. Anledningen är hormonförändringar, alltså att man har mindre östrogen i kroppen som bland annat kan påverka fettfördelningen.
För vissa kan energiförbrukningen minska pga minskad muskelmassa och i många fall mindre rörelse än tidigare. Detta kan leda till att vikten äter, även om man äter på samma sätt som tidigare.
Indirekt kan även symtomen man får av klimakteriet, som humörsvängningar och sömnbesvär, göra att man förändrar sin livsstil. Man rör på sig mindre eftersom man är trött och äter lite sämre mat, unnar sig mer alkohol etc, vilket kan påverka vikten.
Först och främst behöver du ha tålamod och förståelse för att din kropp genomgår en stor förändring. Det är naturligt och kan påverka ditt mående, utseende och hur kroppen känns.
Men det finns saker du kan göra. Fortsätt rör på dig, både vardagsmotion och träning. Om du inte tränar idag är det ett bra tillfälle att börja för det kan hjälpa dig att må bättre. Träning kan även ha en lindrande effekt på klimakteriebesvär som vallningar.
När det kommer till vikten handlar det framförallt om vad du äter. Många kan känna sig trötta och stressade under klimakteriet vilket gör att man lättare tar till sig det där goda, men onyttiga, i skafferiet. Var medveten om vad du äter och se till att rensa skafferiet från sådant du är svag för.
Det behöver det inte vara, men vissa kan uppleva det så. Därför behöver du tänka på helheten. Vad du äter och hur du rör på dig är två viktiga saker. Men se också till att du får bra sömn och inte stressar. Mer återhämtning, mer motion under dagen (som du tycker om) och mindre koffein samt alkohol sent på kvällen är några saker du kan testa för att få mer lugn och bättre sömn.
För att gå ner i vikt behöver du hamna i ett energiunderskott. Varje dag bränner du ett visst antal kalorier. Om du äter lika mycket kalorier som du förbränner, får du en så kallad energibalans i kroppen vilket gör att din vikt stannar där den är. Så när du inte vill gå upp eller ner i vikt, är det här målet du vill sträva efter.
Genom att hålla koll på om du har energi, ork, hur kläderna passar och om vikten är stabil vet du att du troligen befinner dig i energibalans. Utan att behöva titta på din träningsklocka och dagliga förbränning.
Äter du fler kalorier, får du en positiv energibalans och går upp i vikt. Får du i dig mindre kalorier blir det en negativ energibalans som gör att du istället går ner i vikt.
Du kan läsa mer om det här i artikeln Gå ner i vikt utan att räkna kalorier
Under klimakteriet kan du vara extra påverkad på grund av saker vi nämnt innan, som humörsvängningar och dålig sömn. Om du ofta vaknar på nätterna och blir hungrig kan du testa att äta mer mättande mat under kvällen. Läs mer om det i artikeln Mat som mättar.
När man är påverkad av sömn och stress är det lätt att ta till det goda i skafferiet. Då kan du hjälpa dig själv genom att inte ha godis, chips, kakor eller liknande hemma och istället fylla skåpen med nötter, bär, yoghurt och keso som håller dig mätt.
Mat från vårt kost- och träningsprogram WR66
Det finns ingen generell rekommendation för vilka vitaminer du ska äta. Du behöver först och främst äta en balanserad och näringsrik kost. Det bör täcka de flesta av dina behov.
Men om du väljer bort ett visst livsmedel, till exempel kött eller mjölk, kan du behöva tänka på att äta vitamintillskott. Se över din kost i sin helhet, får du i dig något från de flesta livsmedelsgrupper eller undviker du något?
Det är svårt att ge ett mer konkret svar som gäller för alla, men en sak du kan göra är att ta ett blodprov hos läkare för att se om du har brist på någon vitamin.
Svullen mage eller "ballongmage" kan bero på att östrogenet har en funktion i kroppens vätskebalans. Det minskade östrogenet sätter kroppen i rubbning och kan göra att den lättare behåller mer vatten.
Det händer inte för alla, men om du är påverkad av detta kan det vara bra att ha i åtanke om du ställer dig på vågen och tycker att du gått upp i vikt. Då behöver det inte vara fett utan det kan bero på vätska.
Det är viktigt att ha rätt förväntningar och förståelse för att kroppen går igenom något. Det händer saker som påverkar ditt mående och det kan finnas hinder som gör att det kanske går långsammare att gå ner i vikt.
Så bli inte besviken om du inte tappar fem kilo på en månad bara för att du gjort det innan, eller träffar någon annan som gjort det. Men se inte heller klimakteriet som en ursäkt för bristande matvanor och rörelse.
Jämför dig bara med dig själv och där du står idag. Det viktigaste är att må bra, inte nödvändigtvis att gå ner i vikt snabbt.
Idealvikten som du haft förr behöver dessutom inte vara samma idag. Man går igenom olika perioder i livet, och bara för att du alltid vägt 70 kg behöver det inte vara den vikten du ska ha nu.
Var snäll mot dig själv. Lyssna på din kropp. Du och din kropp har klarat mycket tillsammans, och kommer att klara det här med. Så länge du tar det i din egen takt.
Granskad av
Joanna Ostrowska
Dietist