Tips & Råd
Våra program
Varukorgen är tom
Till butiken
Vill du gå ner i vikt men tycker det är krångligt och tidskrävande att räkna kalorier? Då har du hittat helt rätt.
I den här artikeln får du tips på effektiva sätt att gå ner i vikt med bra mat. Så att du slipper utsätta dig för jojo-banting, förbud och konstiga dieter.
Testa ett favoritrecept kostnadsfritt från vårt kost- och träningsprogram WR66. Det är både hälsosamt och supergott! 😋
Skanna QR-koden och hämta ditt recept.
Granskad av
Joanna Ostrowska
Dietist
Senast uppdaterad 31 juli 2024
En sak som våra 30 000+ deltagare har lärt oss är detta: alla har sin egen anledning till varför man vill gå ner i vikt. Det kan vara hälsa, utseende, energi, ork att leka med barnen, favoritjeansen man växt ur eller något helt annat.
Oavsett orsak, bör du sikta på att gå ner i vikt på ett sätt som är hållbart och som du faktiskt mår bra av. Det utesluter i de allra flesta fall snabba och krångliga dieter.
Här får du 13 tips som kan hjälpa dig gå ner i vikt – utan att räkna en enda kalori.
Tomma kalorier ökar ditt kaloriintag utan att tillföra protein, fiber, vitaminer och mineraler. Det är viktiga näringsämnen som kroppen behöver för att fungera som den ska. Enligt Livsmedelsverket är tomma kalorier något vi generellt får i oss för mycket av.
Exempel på mat med mycket tomma kalorier är processad mat som korv, pizza, chicken nuggets, chips, snacks och kakor samt läsk. 🍪
Processad mat innehåller ofta en hel del tillsatt socker, mättat fett och många kalorier. Tre saker som inte är bra för din viktnedgång eller hälsa i allmänhet. Att äta mindre av mat med tomma kalorier kan med andra ord ge stora effekt på din vikt.
En annan nackdel med tomma kalorier är att sådan mat inte stillar hunger, vilket kan leda till att man äter mycket mer än vad man egentligen behöver.
Läs mer om hur du blir av med ett envist sötsug i den här artikeln.
Många äter bara 2–3 gånger om dagen. Man kanske inte känner sig hungrig, eller så tycker man att man inte hinner äta oftare. Men de där måltiderna blir ofta många fler om man räknar in småätandet.
Att äta sällan kan resultera i att du är vrålhungrig när det väl är dags för mat. Du trycker i dig maten för snabbt och äter för mycket. Med större portioner får du ofta i dig fler kalorier totalt, menar forskning, vilket kan göra det svårt att hålla vikten nere.
Genom att dela upp maten på fler tillfällen under dagen kan det bli lättare att få i dig en lagom mängd, utan att gå hungrig mellan målen.
Här är ett exempel på hur du kan lägga upp kosten under en dag för att slippa både överätande och småätande – och få i dig alla nyttigheter du behöver:
07:00 Frukost: Ägg- och avokadomacka (grovt bröd) 🥑
10:00 Mellanmål: Grekisk yoghurt och granola
12:00 Lunch: Grekisk böngryta
15:00 Mellanmål: Smoothie och grekisk yoghurt
18:00 Middag: Sötpotatis, fetaost och kikärtor rostade i ugn
20:00 Mellanmål: Bananpannkakor med färska bär och grekisk yoghurt 🍌
Genom att fylla kyl, frys och skafferi med nyttiga och goda livsmedel blir det enklare att laga bra mat. Det kan också vara smart att se över vad du redan har hemma och rensa för att slippa onödiga frestelser.
Forskning visar dessutom att om du låter frukt och grönt stå framme så ökar chansen att du äter mer av just det.
Råvaror som är bra att ha hemma är:
Grönsaker som broccoli, spenat, grönkål, morötter, paprika, tomater och zucchini
Frukt och bär
Protein som kyckling, kalkon, fisk, ägg, tofu och annat fettsnålt kött
Fullkornsprodukter som havregryn, fullkornsbröd, matvete, brunt ris och fullkornsbulgur
Nötter och frön som mandlar, valnötter, solrosfrön och pumpafrön
Matprepp är nyckeln till framgång. Genom att planera vad du ska äta under veckan är det lättare att undvika impulsiva val som bromsar din viktnedgång.
Välj en dag i veckan då du planerar för veckan därpå. Skriv ner alla måltider som frukost, middag, lunch och mellanmål. Planera vad du ska äta och när du ska äta. Sen gör du en shoppinglista och handlar det du behöver för hela veckan.
Om du vill göra vardagen ännu smidigare, kan du börja förbereda maten du planerat att laga kommande vecka. Skär grönsaker, marinera kött, koka ris eller pasta, och så vidare. Se till att ha många matlådor och lämpliga behållare hemma som tål både frysning och uppvärmning.
Planering och matprepp sparar både tid, pengar och energi samtidigt som det förebygger dåliga beslut. Skulle du missa att preppa, finns det bättre alternativ för nyttig snabbmat och mellanmål på språng som du kan läsa om här.
Planera och preppa dina måltider i förväg så motverkar du mindre bra val i vardagen.
På Weekly Revolt älskar vi mellanmål. Mellanmål håller dig mätt under dagen och du slipper gå runt vrålhungrig och råka äta för mycket när det är dags för middag.
Se till att alltid ha grekisk yoghurt, nötter, granola, grönsaker, frukt och bär hemma. Med det kan du slänga ihop enkla nyttiga mellanmål som kickar igång energin en trött eftermiddag. I den här artikeln delar vi med oss av mellanmål och nyttig mat för viktminskning.
Regelbundna mellanmål minskar risken för okontrollerat småätande under dagen.
Många dieter för viktnedgång är punktinsatser. Det kan till exempel handla om dieter där du hoppar över måltider eller byter ut alla mål mot pulver.
Problemet med sådana dieter är att du inte lär dig någonting om vilken mat din kropp mår bra av. Visst, du kommer gå ner i vikt, men när du väl återgår till vardagen så saknar du kunskap om hur du ska äta för att behålla din nya vikt.
Det är därför många går upp i vikt igen efter den här typen av dieter. Inte för att kroppen gör det automatiskt, utan för att en stabil vikt kräver hälsosamma vanor som du kan fortsätta hålla under en längre period – vanor och rutiner som passar din vardag.
I den här artikeln kan du läsa mer om vilka dieter som faktiskt funkar, vilka som saknar vetenskapligt stöd – och vilka som kan vara rent av farliga.
Att vara nyfiken på maten du äter och förstå vad den faktiskt innehåller, är ett fantastiskt första steg på din viktresa.
Du måste inte nörda ner dig i exakta kalorimängder, vitaminer och mängden protein i varje livsmedel. Men du behöver ha ett hum om vilka råvaror du vinner på att äta oftare och vilka som du bör njuta av mer sällan.
I vår kokbok Bra mat med Weekly Revolt kan du läsa mer om hur du lagar god och hälsosam vardagsmat, utan att krångla till det i onödan.
Även om kosten är det som avgör om du kommer nå dina viktmål eller inte, är det bra att kombinera hälsosam mat med träning.
Då stärker du kroppen samtidigt som du gå ner i vikt. Dessutom menar forskning att daglig motion är en av framgångsfaktorerna för att bibehålla din nya vikt i längden.
Det finns många som ryggar tillbaka bara de hör ordet gym. Men du kan få lika bra träning utan att pallra dig iväg till någon av kedjorna – du behöver bara hitta en träningsform du tycker är rolig.
Signa upp dig på en kurs i thaiboxning, börja med en rolig bollsport (volleyboll kanske?), träna hemma framför YouTube, eller varför inte paddla SUP? Det finns massor du kan göra för att komma i form utan att trängas på svettiga gym (om nu inte gym är din grej, förstås).
Du kan också utmana dig i vår populära 66 day challenge – WR66 där du får hjälp med både kost och träning. Efteråt får du behålla alla recept så att du kan fortsätta på din hälsoresa även efter programmet.
Oavsett vilken motionsform du väljer är det bäst att hitta en som just du tycker om. Då ökar chansen att träningen faktiskt blir av, rejält.
Hitta en träningsform du tycker om så ökar chansen att den blir av.
Många som ska gå ner i vikt gör det med mindsetet att det är allt eller inget. Man börjar med att träna hårt flera gånger i veckan och skippar fredagsmyset, vinet, fikat och efterrätterna direkt.
Det är både enkelt och rätt vanligt att fastna i ett allt-eller-inget-tänk. Men när du börjar tänka att det inte är någon idé att fortsätta med hälsosam kost och träning för att du inte gjort allt perfekt, har vi ett problem.
Det är okej att vara striktare i perioder. Det kan till och med vara ett bra första steg för att bryta dåliga vanor. Men förväntar man sig att man ska äta nyttigt varje dag i resten av sitt liv, leder det ofta till misslyckande. Det viktigaste är att hitta en balans som funkar i din vardag.
Tänk på det här: Livet är till för att njutas av. Du måste inte gå all-in, och någon gång kommer du behöva hoppa över pass, vila och äta onyttigt. Det är faktiskt inte hela världen – så länge du fortsätter träna och äta hälsosamt igen.
Här får du fler tips på hur du kan hantera ditt allt-eller-inget-tänk.
En av de värsta sakerna du kan göra under din viktresa är att skuldbelägga dig själv. Skuld och skam kan göra dig nedstämd och leda till att du tappar lusten att fortsätta.
Skuld över att äta fel saker kan också ge en skadlig inställning till mat. Det kommer inte hjälpa dig att nå dina mål på lång sikt och kan göra att du äter för mycket – eller för lite – för att du mår dåligt.
Försök istället fokusera på att göra fler hälsosamma val för din kropp. Det är normalt (och gott!) att äta chips och godis då och då, det behöver du aldrig skämmas över. Det är bara att återgå till dina hälsosamma val igen och känna stolthet över hur långt du kommit.
Det går absolut att gå ner i vikt och samtidigt äta gott – fråga de 30 000+ deltagare som gått Weekly Revolts kost- och träningsprogram hittills.
Det här får jag inte äta, det där får jag inte heller äta. En viktresa neråt är ofta en resa full av ”inten”.
Testa att vända på det och fråga dig själv: Vad får jag äta? Våga vidga dina vyer och testa sådant du inte smakat på innan. Du kommer upptäcka att det finns massor av mat på hyllorna som både är god och bra för din kropp.
Har du inte hittat hälsosam mat som du njuter av än – ge inte upp! Vill få mer inspiration och hälsosamma recept kan du till exempel testa vårt kost- och träningsprogram WR33, med nya recept i säsong varje omgång.
I vår kokbok Bra mat med Weekly Revolt hittar du många goda, hälsosamma recept.
Dricker du läsk, saft eller juice när du blir törstig? Dessa drycker fyller på ditt kalorikonto utan att mätta vilket gör det svårare att minska i vikt. Även alkohol innehåller fler kalorier än många tror. En god idé för dig som vill minska i vikt är att prioritera vanlig mat och drick vatten, för det mesta.
Du har en kran med färskt vatten tillgänglig i stort sett överallt i Sverige – använd den! Vatten innehåller noll kalorier, och ger kroppen många fördelar som minskad hungerkänsla och mer energi.
Citronvatten är vardagslyx! Se till att ställa en tillbringare i kylen någon timme innan middagen så blir det extra kallt och gott.
Även om vi helst vill prata om hälsosamma val, är det många som går med i våra kost- och träningsprogram med målet att gå ner i vikt. Nästan alla som följer vår 66 day challenge – WR66 går ner i vikt – utan att räkna kalorier – samtidigt som de får lära sig att skapa nya hälsosamma kostvanor som fungerar i vardagen.
En av våra grundprinciper är att förändra vanor och skapa långsiktig förändring. Därför räknar vi inte kalorier. Istället lär du dig att ”ungefär” räcker långt för att klara dina vikt- och hälsomål. Och förhoppningsvis hitta glädjen i att laga hälsosam mat, vilket många av våra deltagare vittnar om dagligen.
Vem trodde att det kunde vara roligt, gott och lärorikt att gå ner i vikt?
Se filmen här
Det kan förstås vara en utmaning att gå ner i vikt. Kroppen är byggd för att lägga på sig fettreserver, inte att göra sig av med dem. Men det går, och det behöver inte handla om att du ska räkna kalorier varenda dag.
I den här artikeln har vi delat med oss av många tips för en hållbar viktnedgång. Nu är det upp till dig.
Börja med ett eller två tips i taget. Kanske ditt första steg är att byta ut läsken mot vatten? Att läsa på om vad olika livsmedel innehåller för näringsämnen i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas. Eller hoppa på nästa start av vår 66 day challenge – WR66?
Och du… Var nu inte så hård mot dig själv. Du fixar det här!
Vi fixar det tillsammans!
- Cecilia Muntlin, WR66 April 2022
Vår dietist Joanna får ofta svara på frågor kring viktminskning. Här kan du läsa de vanligaste frågorna, och Joannas svar och råd.
Kokboken "Bra mat med Weekly Revolt" innehåller 60 goda, hälsosamma recept samt tips och råd kring kost.
Det finns trots allt fördelar med att räkna kalorier, åtminstone under en kort period. Det kan ge dig kunskap om maten du stoppar i dig; vilka livsmedel som ger mycket och lite energi samt vilken kost du helst ska undvika för att nå dina vikt- och hälsomål.
Problemet med kaloriräkning är att det kan leda till att du börjar se mat som siffror i stället för vad det faktiskt är: något njutningsfullt som ger dig energi och förgyller livet. Lite kalorier behöver inte heller betyda att ett livsmedel är nyttigt. Sockerfritt godis innehåller få kalorier – men är inte ”hälsosamt” för det.
Man kan också få uppfattningen att det som innehåller mycket energi är onyttigt, som exempelvis avokado och nötter. När man bara fokuserar på kalorier är det lätt att missa vad hälsosam mat egentligen är.
Dessutom är det svårt att veta hur mycket kalorier du faktiskt får i dig när du äter ett livsmedel. Detta då den totala mängden kalorier som står på förpackningen är ett medelvärde av ingredienserna.
Samtidigt är vi människor bra på att underskatta hur mycket vi äter, menar forskning, så risken är stor att din egen kaloriuträkning inte visar hela sanningen.
Visst kan det vara effektivt att räkna kalorier när du vill gå ner i vikt. Men för att det ska fungera behöver du göra det ordentligt – något som kan bli väldigt tröttsamt i längden.
Det räcker alltså inte med att bara räkna lite kalorier här och där. Och om du inte samtidigt fokuserar på att förändra dina vanor så kan det sluta med att du återgår till samma vanor som innan du började räkna.
För de flesta kan ett mer hållbart sätt att gå ner i vikt och behålla den nya vikten över tid, vara att lära sig hur man måttar på ett ungefär. Och se till att alltid ha god och hälsosam mat i skafferiet.
Det finns både för- och nackdelar med att räkna kalorier, men för de flesta blir det tjatigt i längden.
Det ligger i människans natur att söka snabba resultat. Därför säljer ”snabba lösningar” som fasta och detox så bra. Att gå ner i vikt snabbt kan vara motiverande, men du behöver tänka på vad som händer efteråt annars hamnar du snabbt på ruta ett igen.
Ett sundare och mer hållbart alternativ till extrem kostomställning och kaloriräkning, är att tänka på din livsstil i sin helhet. Hur ska jag gå ner i vikt och behålla den på ett sätt som fungerar för resten av mitt liv?
Det här med att äta rätt och gå ner i vikt behöver inte heller vara omständligt och svårt. Det som avgör är hur mycket energi du får i dig under dagen, och hur mycket du gjort av med vid dagens slut.
Varje dag bränner du ett visst antal kalorier. Om du äter lika mycket kalorier som du förbränner hamnar kroppen i energibalans. Det innebär att din vikt stannar där den är. Kläderna sitter som vanligt och energinivån känns normal. När du inte vill gå upp eller ner i vikt, är detta målet att sträva efter.
Äter du fler kalorier får du en ”positiv energibalans” och går upp i vikt. Får du i dig mindre kalorier blir det en ”negativ energibalans” som gör att du istället går ner i vikt.
Detta innebär att alla dieter där du äter färre kalorier leder till viktminskning, men bara under en begränsad tid. Så fort du går tillbaka till sina gamla vanor kommer kilona tillbaka.
När du minskar i vikt är det alltså klokt att ha en plan för hur du ska bibehålla den. Annars kan du räkna med att gå upp alltihop igen så fort du börjar äta ”som vanligt”.
Det gör du bäst genom att skapa hållbara vanor och rutiner kring maten, redan under viktminskningsperioden. Genom att ta reda på ungefär vad maten innehåller blir det enklare hålla din energibalans neutral. Du kommer långt med bra mat i lagom portioner.
Läs mer om varför 6 mål om dagen är ett framgångsrecept för viktminskning i den här artikeln.
Du kommer långt med bra mat i lagom portioner 🥗
Många tror att snabb viktnedgång alltid leder till att du går upp i vikt igen, men så är inte fallet. Resultatet beror på hur du gör för att gå ner i vikt.
Forskning visar att snabb viktnedgång kan vara bra – det motiverar dig att fortsätta kämpa. Men ingen vill såklart gå upp alla kilon (eller mer) igen.
Och om du bara går ner i vikt snabbt, utan att samtidigt lära dig något om hur du ska behålla din nya vikt, riskerar du att hamna i ett ohälsosamt jojo-bantande. Ett exempel är dieter som går ut på att du byter ut dina måltider mot pulver.
I vår 66 day challenge – WR66 har hjälpt tusentals deltagare att gå ner i vikt snabbt, samtidigt som de lärt sig skapa hälsosamma vanor som håller i längden.
Vad en lagom snabb viktnedgång är beror på flera olika faktorer, som exempelvis startvikt och kön. Hur snabbt du kan gå ner i vikt utan att det påverkar din hälsa negativt beror på dina unika förutsättningar.
Generellt kan en ofarlig viktnedgång ligga någonstans mellan 0,5–1 kg i veckan.
För någon som har en högre startvikt kan det vara okej att gå ner 3 kg i veckan. För någon med lägre startvikt kan mindre än 0,5 kg i veckan vara fullt tillräckligt. Hur mycket du går ner kan dessutom variera från vecka till vecka.
Men det finns vissa saker du kan hålla koll på för att veta om din viktnedgång är för snabb.
Kroppen är skapad för att spara på energi. Därför kommer den markera att den inte uppskattar energiunderskottet du utsätter den för. Att bli trött, hungrig och få mindre energi är helt normalt när du minskar mängden kalorier.
Om du äter alldeles för lite kan du dock få brist på viktiga näringsämnen. Det kan göra dig trött och energilös. Orkar du inte längre med dina dagliga aktiviteter eller märker att din träningsprestation försämras rejält? Då kan det vara tecken på att din viktnedgång går ohälsosamt snabbt.
Andra tecken kan vara att du inte kan koncentrera dig på jobbet eller tänker på mat dygnet runt. Då behöver du öka ditt energiintag lite mer så att du orkar fortsätta hela vägen.
Tänk på att det är du – och ingen annan – som avgör när det blir för mycket. Och att en god hälsa livet igenom alltid går före kortsiktig prestation.
Att vara taggad är bra! Men är du väldigt målmedveten finns det en risk att du att förbiser kroppens signaler.
Vet du om att du har den typen av driv? Då kan det vara bra att be en familjemedlem, vän eller expert inom området att ha lite extra koll. Fråga någon du har förtroende för och be dem vara ärliga när det har gått för långt.
För de allra flesta är det inte farligt med en snabb viktnedgång. Men har du gallstensproblematik, någon annan sjukdom eller om du äter vissa mediciner, kan det finnas risker. Detta bör du kolla upp med din läkare.
Har du lite fettmassa på kroppen från början? Då bör du vara extra försiktig med snabb viktnedgång. Annars finns risken att du tappar för mycket muskelmassa.
Mer muskler på kroppen kan hjälpa dig att bibehålla dina resultat i längden eftersom de förbrukar mer energi än fett, samtidigt som din prestation i träningen förbättras.
Dessutom kan snabb viktnedgång påverka ditt ätbeteende negativt. Det kan bli svårt att hantera hungern vilket bland annat kan leda till att du överäter när du får en chans.
Var uppmärksam på kroppens signaler när du minskar i vikt. Det är normalt att känna sig trött, energilös och hungrig men det ska aldrig gå för långt. Att gå ner i vikt ska handla om att göra något bra för din hälsa. Så ha tålamod och ge dig själv den tid du behöver.
Tyvärr finns ingen exakt formel som kan beräkna en persons kaloribehov. För att veta hur mycket just du bör äta för att nå dina viktmål, får du helt enkelt testa dig fram och se hur vikten utvecklas.
Med det sagt har Livsmedelsverket tagit fram riktlinjer kring hur mycket energi du som man respektive kvinna i en viss ålder bör få i dig per dag som kan vara intressanta att ta en titt på.
Det korta svaret på frågan är nej. Det enda som avgör hur väl du lyckas är mängden energi du får i dig under en dag, minus den energi du gör av med.
Med andra ord: om du mår bäst av att äta sent på kvällen – gör det. Funkar det bättre att strunta i frukosten och satsa på en frodigare lunch så är det också helt okej!
Exakt vad du äter spelar ingen roll för viktminskningen. Så länge den totala mängden kalorier/energi du får i dig under dagen är mindre än innan så kommer du att gå ner i vikt.
Men det betyder inte att all mat är hälsosam och hjälper dig att gå ner i vikt. En metod för viktminskning som visat sig effektiv för väldigt många, både på kort sikt och i längden, är att äta hälsosam mat som mättar bra i mindre portioner 5–6 gånger om dagen.
I den här artikeln berättar vi mer om hur du kan lägga upp ett kostschema för viktminskning.
Hur mycket och snabbt du går ner i vikt när du minskar på kaloriintaget är individuellt. Men händer det ingenting på vågen trots att du skruvar mängden kalorier rejält är det något som inte stämmer.
Kanske har du en vana att småäta mellan måltiderna utan att tänka på det? Eller så innehåller maten och drycken du får i dig mer kalorier än du trodde.
Testa att göra ett kostschema för veckan baserat på väl beprövade recept för viktminskning och var noga med att hålla dig till det. Då är chansen stor att du ser skillnad på vågen.
Det finns inget generellt svar på hur många kalorier du kan få i dig under en dag för att gå ner i vikt. För att lyckas behöver du minska mängden kalorier som du får i dig genom maten under en tid och följa hur vikten utvecklas.
Exakt hur mycket du går ner i vikt beror på din nuvarande livsstil och hur stora förändringar i kosten som du är beredd att göra. Samtidigt finns det individuella faktorer som gör att vissa har lättare för att gå ner i vikt än andra.
Ett tips till dig som vill lyckas nå dina viktmål är att sätta rimliga krav på dig själv och försöka hitta en ny, hälsosam och hållbar livsstil som du orkar hålla fast vid hela vägen in i mål.
Hur lätt det är att gå ner i vikt varierar från person till person. Och hur stora förändringar i kosten du behöver göra för att gå ner 10 kilo beror på dina matvanor idag och andra individuella förutsättningar.
En metod som hjälpt fler än 30 000 deltagare i Weekly Revolts 66 day challenge – WR66 att nå sina vikt- och hälsomål, är att äta mindre portioner av mättande och hälsosam mat 5–6 gånger om dagen.
Hur snabbt just du kan gå ner i vikt är svårt att svara på eftersom skillnaden mellan olika individer kan vara stor. Faktorer som kan spela roll är om du är kvinna eller man, ung eller gammal.
Men den viktigaste frågan är kanske inte hur mycket du kan gå ner på en månad, utan vilka nya vanor du orkar hålla fast vid hela vägen. Men också efteråt om du vill behålla din nya vikt i framtiden. ❤️
Många av frågorna vi får handlar om olika faser i livet som kvinnor går igenom och hur det påverkar vikten. Rådet är detsamma för alla – för att gå ner i vikt behöver du äta mindre än du gjort innan. Men ibland kan det vara mer besvärligt än vid andra tillfällen.
Därför har vi gått djupare in på några av dessa frågor i andra artiklar och förklarar närmare vad som händer i kroppen och hur du kan tänka kring viktminskning.
Har du nyligen varit gravid? I den här artikeln delar Joanna sina bästa råd kring amning och kost för dig som vill gå ner i vikt efter en graviditet.
Vid mens kan magen kännas svullen och besvärlig. Du kan behöva tänka extra mycket på hur och vad du äter vid mens för att inte symtomen ska bli värre.
I den här artikeln berättar vår deltagare Erika hur hon håller sig i form under klimakteriet och vår dietist Joanna svarar på vanliga frågor kring ämnet.
Granskad av
Joanna Ostrowska
Dietist