Tips & Råd
Våra program
Varukorgen är tom
Till butiken
”Behöver jag äta järntabletter och finns det något jag kan göra för att bli mindre svullen vid mens?” Vår dietist Joanna får många frågor av Weekly Revolts deltagare kring mens kopplat till mat och viktnedgång.
Testa ett favoritrecept kostnadsfritt från vårt kost- och träningsprogram WR66. Det är både hälsosamt och supergott! 😋
Skanna QR-koden och hämta ditt recept.
Granskad av
Joanna Ostrowska
Dietist
Senast uppdaterad 9 juli 2024
Det finns mängder av artiklar, böcker och sociala-medier-konton där du kan få tips och råd om vad du ska äta och inte, vilka kosttillskott du ska ta och hur du ska träna under menscykelns olika faser.
Men sanningen är att när det kommer till mens finns det fortfarande inte tillräckligt mycket forskning. Därför ska du vara försiktig med att lyssna på tvärsäkra råd som säger att du bör äta si eller så.
Däremot finns det många bra råd kring till exempel vad du ska äta när du har en svullen mage och om det finns mat som kan hjälpa mot energidippar och trötthet innan eller under mensen. Du kan läsa mer om bra mat för magen här.
Råden i den här artikeln handlar om hur du kan lindra dina eventuella symptom. Men din kropp är fortfarande unik och du behöver testa dig fram.
Lär känna din menscykel. Hur reagerar du vid olika tillfällen? Vad har du för symptom? Om du alltid blir energilös ett par dagar innan mens så kanske du inte ska planera in hårda träningspass under just de dagarna.
Blir du väldigt sötsugen kan det vara bra att förbereda dig innan mensen kommer genom att preppa mensveckans måltider.
Testa dig fram. Ta till dig av de råd som du tror funkar för dig. Till slut kommer du hitta dina egna knep som hjälper dig lindra symptomen.
Din kropp är unik och det är viktigt att du testar dig fram ❤️
Om du känner dig energilös och trött vid mens kan det vara bra att äta ett extra mellanmål, gärna med komplexa kolhydrater som ger långvarig energi.
Många är extra trötta under mensen. Då kan det vara bra att fokusera på vad du kan göra för att hålla uppe din energi. Utöver att tänka på sömnen och att hitta tid till återhämtning kan det vara viktigt att under dessa dagar äta regelbundet. Om du låter det gå för långt mellan måltiderna kan du bli hungrig och ännu mer energilös.
Det finns ingen generell forskning som visar att du ska äta något speciellt under dagarna du har mens. Det beror helt enkelt på hur du mår och vilka symptom du har.
Men det är ändå viktigt att påpeka att kvinnor behöver mer av vissa näringsämnen under olika stadier av livet, bland annat på grund av mens. Dessa näringsämnen, till exempel järn, behöver du dock äta under hela månaden, inte bara när du har mens.
Regelbundna måltider kan hjälpa till att minska svullnaden vid magen – eller åtminstone inte förvärra den. När du äter sällan och större måltider får magen mer att jobba med och risken är då stor att magen svullnar, även om det är tillfälligt.
Att äta regelbundet är ett råd som kan hjälpa vid många olika magproblem. I den här artikeln kan du läsa mer om varför vi äter sex gånger om dagen i våra program.
Förutom det kan det vara bra att undvika gasbildande drycker och mat. Till exempel kolsyrat vatten, tuggummi, lök och kål som kan öka mängden gas i magen.
Har du mycket järnbrist vid mens kommer extra järn i maten eller tillskotten du köper på apoteket kanske inte räcka till. Då kan du behöva en högre dos som förskrivs av läkare.
Forskning visar att vi i genomsnitt tappar cirka 0,45 milligram järn per dag vid mens. En kvinna behöver få i sig 15 milligram per dag för att uppnå sitt järnbehov. Du tappar i de flesta fall inte så mycket järn under din mens – du behöver alltså inte leva på blodpudding hela veckan.
Som kvinna har du ett högre järnbehov och rådet att äta järnrikt gäller därför över hela månaden. Om du bara tänker på järnrik mat under mensen är risken stor att du får i dig otillräckligt resten av månaden.
Många pratar om att man ska gå på sin magkänsla och lyssna på kroppens signaler. Det är ett bra råd för det mesta, men är du orolig för järnbrist behöver du kolla upp det. Här kan du läsa mer om symtom vid järnbrist.
Det finns järn i både animaliska och vegetabiliska livsmedel. Järn från animaliska källor som till exempel kött, kyckling, fisk, ägg och skaldjur tas lättare upp i kroppen. Järnet från vegetabiliska livsmedel som bönor och linser tas inte upp lika lätt vilket gör att du kan behöva äta mer av det för att få i dig tillräckligt.
Du kan hjälpa kroppen att ta upp järnet lättare genom att äta livsmedel med C-vitaminer, som exempelvis paprika och vitkål. Läs mer om järn i mat här.
Det finns många livsmedel som innehåller järn. Animaliska och vegetabiliska 🥦 🍗
Det finns inget generellt råd för vad du behöver undvika. Men det finns saker som kan förvärra symptom som trötthet och svullnad.
Som vi nämnde tidigare kan regelbundna måltider hjälpa mot svullnad. Är du lös i magen kan det vara bra att undvika mat och dryck som kan göra det värre, till exempel stora mängder kaffe eller vissa sötningsmedel som exempelvis maltitol och xylitol.
Är du däremot förstoppad så är det bra att undvika mat som förvärrar det, till exempel vitt ris och mat med en mindre mängd fibrer.
Blir du extra sugen på sötsaker när du har mens är det också viktigt att fokusera på mättande måltider som håller blodsockret i balans. Här kan du läsa en artikel om mat som mättar och håller dig mätt länge.
Många kvinnor upplever både ökad hunger och sötsug under mensen. Det skulle kunna bero på hormonförändringar under mensen.
Hungern och sötsuget skulle även kunna ha psykologiska orsaker. Om du känner dig nedstämd och har en obehaglig känsla i kroppen, kan effekten till exempel bli att du äter mer sötsaker för att du vill ha en belöning som gör att du mår bättre.
När det kommer till sötsaker finns det vissa studier som tyder på att suget ökar vid mens. Blir du väldigt sugen på choklad ska du såklart äta det, men det är viktigt att du inte ersätter vanlig mat med sötsaker.
Många som kämpar med sötsug, oavsett tid i menscykeln, saknar struktur i sitt kostintag. Då kan det hjälpa att äta lite mer regelbundet. Här tipsar Joanna om hur du minskar på sötsuget.
Studier visar att du kan bli mer sugen på sötsaker vid mens – men det finns saker du kan göra för att minska sötsuget.
Om vågen visar på en högre siffra när du har mens beror det oftast på vätska och inte fett. Kvinnor svullnar ofta upp innan och under mensen. Du kan öka flera kilo i vattenvikt som sedan försvinner. Detta är inte farligt, men det kan kännas väldigt jobbigt.
Så om du försöker gå ner i vikt är vårt råd att inte jämföra din vikt under mensen med veckan innan. Jämför i stället mensveckor med mensveckor. Då får du ett mycket sannare resultat och slipper känna frustration när du ställer dig på vågen.
Om du har mycket cravings och äter mer än du brukar vid mens kan det på sikt göra att du går upp i vikt. Det innebär inte att du ska gå runt och vara hungrig. Ät om du behöver. Ta en chokladkaka ibland. Men vill du äta hälsosamt så kan det såklart vara bra att inte vräka i sig sötsaker varje månad, för det blir till slut en dålig vana.
Även vid klimakteriet samlas vatten i kroppen. Här berättar Erika hur hon håller sig i form under klimakteriet.
För vissa kvinnor kan en snabb viktnedgång påverka menscykeln och ibland försvinner mensen helt. Det beror på att kroppen har en skyddsmekanism som gör att vi inte ska kunna skapa ett nytt liv vid brist på energi och mat.
En vanlig orsak till att mensen påverkas är om man hamnar på en för låg fettprocent i kroppen. Men även kvinnor med högre fettprocent kan få problem vid snabb viktnedgång.
Oftast är det ingen fara så länge mensen kommer tillbaka efter ett tag. Men är den borta länge bör du kontakta vården för att utesluta andra orsaker.
Var snäll mot din kropp och lyssna på signalerna den sänder ut ❤️
Granskad av
Joanna Ostrowska
Dietist