Kan man träna när man är sjuk? Vår läkare Sofia svarar

Är du sjuk men vill träna ändå? Många blir stressade av att inte kunna träna vid sjukdom. Men ofta kan det vara en bra idé att låta kroppen vila och återhämta sig för att inte förvärra symtomen. 

Här svarar vår läkare Sofia på vanliga frågor kring träning och sjukdom. Hon delar också med sig av sina bästa tips på hur du kan hålla dig frisk.

author

Granskad av

Sofia Bueneman

Läkare

Senast uppdaterad 9 juli 2024

En hälsosam livsstil ska hålla för alltid ❤️

Det kan vara frustrerande att inte kunna träna när man gärna vill. Inte minst märker vi det i våra kost- och träningsprogram där vår läkare Sofia ofta svarar på frågor som handlar om att träna vid sjukdom. 

Innan vi går in på om och när det är okej att träna sjuk vill vi påminna om att en hälsosam livsstil ska hålla för alltid. Om du känner dig stressad över att febern slog till olägligt är det viktigt att tänka på att livet kommer vara så. Du kommer bli sjuk ibland och du kommer behöva ta träningsuppehåll. Det måste få vara okej även i en hälsosam livsstil. 

Grillad blomkål med grönsaker. Bra mat när du är sjuk.

Fortsätt äta bra mat när du är sjuk, kroppen mår bra av det 💙

Många har ett svartvitt tänk när det kommer till just träning och hälsa.“Om jag missar träningen en vecka kan jag lika gärna skita i allt.” Man kan tappa suget helt och börja äta ohälsosamt för att “det ändå inte spelar någon roll.” Känner du igen dig? 

Det är viktigt att hitta en balans där sjukdomar får finnas utan att du känner att allt är förstört. Kroppen mår bra av att du lever hälsosamt även när du är sjuk. Att du fortsätter äta bra mat och dricker mycket vatten till exempel. Och träning kan faktiskt vara raka motsatsen mot hälsosamt när kroppen inte är redo. 

Här berättar vår dietist Joanna mer om hur du kan hantera ett allt-eller-inget-tänk.

Vill du hitta balansen i en hälsosam livsstil? I våra kost- och träningsprogram får du hjälp med det ❤️

Är det farligt att träna sjuk?

Svaret är att det varierar beroende på hur sjuk du är. Men grundregeln är att du inte ska träna när du har feber eller ont i halsen. Då finns det risk för allvarliga komplikationer med livslånga besvär på hjärtat. Detta kan hända vem som helst och det räcker att det händer en gång för att hela livet ska påverkas. Det är verkligen inte värt risken ❤️

Har du en lättare förkylning utan feber och halsont kan det vara okej att träna ändå. Längre ner i artikeln svarar Sofia på frågor kring fysisk aktivitet vid olika typer av sjukdomar. 

En annan nackdel med att träna sjuk är att du kan förlänga sjukdomsperioden. Kroppen behöver vila för att orka kämpa emot sjukdomen och om du tränar kommer kroppen i stället koncentrera sig på det.

Så hur mycket påverkar ett träningsuppehåll kroppen?

Inte så mycket! Andra delar i din livsstil är minst lika viktiga, som till exempel sömn, hälsosam mat och återhämtning. Om du just nu deltar i vårt program WR66 med målet att gå ner i vikt så är maten det som gör mest skillnad för dina resultat. 

Det finns inte heller någon anledning att träna när du är sjuk då kroppen redan tränar för att bekämpa sjukdomen. Det är bättra att vila, återhämta dig, och fortsätt träna när du är redo ❤️ 

Vill du läsa mer om hur maten påverkar vikten mer än träning? Här har vår dietist Joanna skrivit två artiklar om ämnet. 

Gå ner i vikt med bra mat – utan att räkna kalorier

Kan man träna sig smal? Så säger experterna

Så gör du för att undvika att bli sjuk 🩺

Du har säkert hört det förr men det är ändå värt att nämna igen: att tvätta händerna är bland det viktigaste du kan göra för att undvika sjukdomar. Det räcker inte med att bara ta handsprit då många virus överlever spriten. Tvål och vatten gör störst skillnad 🧼

Förutom det så är dina livsstilsval avgörande. Att du äter bra mat, dricker mycket vatten, stressar lagom och sover ordentligt. 

Forskning visar att sömnbrist försämrar immunförsvaret och ökar risken för sjukdomar. Därför är det en bra idé att jobba på din sömnkvalitet. 

Här ger Sofia fyra tips för en bättre sömn 💤 

  • Stäng av alla skärmar minst en timme innan du ska sova 📱

  • Undvik koffein på eftermiddagen

  • Ha det svalt i sovrummet så hjälper du kroppen att slappna av

  • Träna inte sent på kvällen 

Stress gör immunförsvaret svagare och kan orsaka många olika fysiska symtom. Eftersom alla är olika är det svårt att ge generella råd kring hur just du ska göra för att stressa mindre. Men 1177 har skrivit en bra guide som kan hjälpa dig förstå dina symtom. 

När det blir för mycket stress kan det i värsta fall leda till utmattning, något en av våra grundare Jonathan drabbades av för några år sedan. Här berättar han mer om hur träning blev en del av hans resa tillbaka till ett bättre mående ❤️

Jonathan Hoel står på en brygga vid vattnet

När vår VD Jonathan blev utbränd blev träningen en del av hans resa tillbaka ❤️

Svårt att komma igång efter sjukdom? 🤧 

Det kan vara en utmaning att komma igång igen när du har varit sjuk. Speciellt om du satsat allt på en livsstilsförändring. Motivation är en tillfällig känsla och när du blir sjuk kan den mattas av. Då kan det vara extra svårt att träna om det känns som att du måste “börja om”.

Just det här med att börja om är något vi ofta pratar om med deltagarna i våra kost- och träningsprogram. Bara för att du har varit sjuk eller haft ett uppehåll av någon annan anledning så innebär det inte att du börjar om. Du fortsätter egentligen bara där du slutade. 

Börja lugnt 

När du har varit sjuk kan det vara en bra idé att komma igång med lugnare pass. Ställ inte krav på dig själv att du ska klara precis samma saker du gjorde innan du blev sjuk. Låt det ta sin tid. Börja med en daglig övning, till exempel några armhävningar, eller ta en promenad och tänk på att du är grym som rör på dig trots att energin kanske är lägre än vanligt. 

När du känner att kroppen börjar bli sig själv igen kan du bygga vidare på träningen för att till sist nå träningsnivån du vill vara på. 

Vanliga frågor och svar kring att träna vid sjukdom

Sofia är en del av Weekly Revolts expertteam och får många frågor från deltagare om just träning vid sjukdom. Här besvarar hon några av de vanligaste. 

Är det okej att träna när jag är förkyld?

Börjar du bli förkyld men vet inte riktigt vart det är på väg – alltså precis innan det bryter ut – ska du undvika träning. Upptäcker du efter ett par dagar att det inte blev värre än lite hosta och lätt snuva så är det helt okej att träna. Men får du feber eller blir så trött att du måste ta en Alvedon för att orka röra på dig ska du istället vila. 

Kan träning förvärra förkylningen? 🤧

Ja, det kan hända. Kroppen behöver energi för att orka kämpa emot sjukdomen. Tränar du hårt sänker du immunförsvaret lite vilket gör att kroppen blir mer mottaglig för sjukdomar. Den har inte samma motståndskraft som vanligt och därför kan det förlänga din förkylning. 

Tappar man kondition vid förkylning?

Det beror på hur länge du är sjuk. Om du bara är sjuk i några dagar gör det ingen större skillnad. Men är du borta länge kan det påverka. Kondition är en färskvara som tur är, så det går ganska snabbt att komma tillbaka till nivån du var på när du väl kommer igång.

När du börjar träna efter en förkylning kan du känna dig trött snabbare. Det har oftast att göra med sjukdomen och inte att du tappat kondition. 

Kan jag träna när jag tagit Alvedon? 💊

Det ska du inte göra. Alvedon dämpar symtomen, men den tar inte bort själva sjukdomen. Då är det lätt att man ignorerar kroppens signaler, vilket kan sluta med att du utsätter kroppen för något den egentligen inte klarar av. 

Behöver du Alvedon för att orka träna ska du hoppa över passet och vila i stället.

Kan jag träna med hosta?

Hosta kan sitta kvar i flera veckor efter en förkylning. Så är du feberfri och känner dig i övrigt pigg och frisk, är det okej att träna med hosta. 

Hur länge behöver jag vänta med att träna efter sjukdom?

Vänta tills du känner dig som vanligt. Har du haft feber behöver du ha varit feberfri i två dagar minst. Viktigast är att du har din vanliga energinivå, och att du inte måste vila på dagen för att orka med ett träningspass. 

Man och kvinna är vid vattnet och gör high five med varandra.

När du har din vanliga energinivå kan du börja träna igen efter sjukdom 🏃‍♀️

Hur gör jag för att bli frisk snabbare?

Fokusera på att ta hand om din kropp. Drick mycket vatten, undvik alkohol, ät bra mat och ta promenader om du orkar. Lev hälsosamt även när du är sjuk så kommer du bli frisk snabbare ❤️‍🩹

Jag går i WR66 och är orolig för mina resultat, hur ska jag tänka?

Som vi nämnt innan är maten det mest avgörande för en hälsosam livsstil. När det kommer till viktnedgång har träningen väldigt liten påverkan. Det är mer eller mindre bara maten som gör skillnad på vikten. 

Så fortsätt äta bra mat och vila så mycket du kan.Träningen kan vänta tills kroppen orkar med igen 💪

Gör som 30 000+ andra och gå med i vårt kost- och träningsprogram WR66 💪 Läs mer och anmäl dig till nästa start!

author

Granskad av

Sofia Bueneman

Läkare

<

Alla Tips & Råd

VÅRA MEDLEMMAR

40,000 deltagare

Vi pratar gärna och länge om Weekly Revolt. Men våra fantastiska medlemmar gör det så mycket bättre. Över 14,000 av dem har redan berättat om sin upplevelse genom våra program. Kolla själv.