Tips & Råd
Våra program
Varukorgen är tom
Till butiken
Träning och mens: när är det bäst att träna under menscykeln?
Inom elitidrotten, där framgången hänger på extremt små marginaler, är menscykelns påverkan på resultaten ett hett samtalsämne. Men hur mycket påverkar mensen oss vanliga motionärer?
I den här artikeln får du ta del av Lojsans och PT-Tommys rekommendationer om träning och mens. Vi reder också ut vad forskningen egentligen har att säga om ämnet.
Testa vårt populära hemmaträningspass Smidig kostnadsfritt. Det är bara att ladda ner passet och köra när du vill – inga redskap behövs 🙌
Skanna QR-koden och hämta ditt pass 💪
Granskad av
Louise Åberg
Träningskreatör
Senast uppdaterad 9 juli 2024
När under mensen är det bäst att träna? Så säger forskningen 🔬
Nyligen var det ett antal fotbollsförbund som kom ut med rekommendationer om träning och mens. Råden gällde elitsatsande kvinnor, men spred sig även till vanliga motionärer.
Det visade sig snart att dessa idéer till stor del saknade tillräckligt vetenskapligt stöd, men en del råd har ändå lyckats leva kvar efteråt.
Dagens forskning säger väldigt lite om när under menscykeln det är bäst, och sämst, att träna. Och frågan är om de individuella skillnaderna är för stora för att ta fram några generella råd.
Vad vi med säkerhet vet, är att resultaten – oavsett kön och personliga egenskaper – kommer när vi lyckas skapa bra vanor och behålla dem över tid. Där talar forskningen sitt tydliga språk.
Hur påverkar mensen min prestation? 🩸
Ett problem i sig, är att många blandar ihop vanlig träning och elitträning, där pyttesmå marginaler gör hela skillnaden.
Men saken är den, att för oss vanliga motionärer är utmaningen snarare att hitta träningsmotivationen överhuvudtaget, än att planera träningen efter de dagar i månaden som ger några procent bättre resultat. Det blir helt enkelt mer fokus på nördiga detaljer än att hitta en träningsrutin som funkar i vardagen.
Att tänka som en elitidrottare kommer antagligen inte få dig att lämna soffan när motivationen tryter. Eller ett detaljerat träningsschema som du måste följa slaviskt dag efter dag.
För dig med målet att få till en hälsosam livsstil är det viktiga att träningen blir av. Vilka dagar i månaden du tränar, och när du tränar vad, spelar ingen roll. Det är helheten som räknas.
Mens eller inte – vissa dagar är det en utmaning att bara ta sig ur sängen. Då gäller det att sätta ribban på rätt ställe och inte ge upp, även om dagen inte blir som du tänkt dig.
Det är aldrig farligt att träna under mens – även om du inte är hundra
Det finns kvinnor som har jättemycket mensvärk. Sen finns det dem som knappt känner av mensen alls. Men det är aldrig farligt att träna under mens, även om det kan upplevas som mer eller mindre ansträngande.
Många upplever till och med att fysisk aktivitet lindrar mensvärk och andra mensrelaterade bekymmer som trötthet och nedstämdhet. Även om det blir ett halvt träningspass eller bara en promenad.
Om du struntar i träningen under mensen för att någon sagt att den ger sämre resultat, gör du dig själv en otjänst. Se istället till att sätta ribban efter din dagsform och anteckna gärna i en träningsdagbok hur passet gick och hur du känner dig efteråt.
Mens eller strul på jobbet? Kartlägg ditt mående i en träningsdagbok 📔
Om du inte vet vad ditt mående beror på så kan mensen bli en ursäkt för att inte träna alls. Trots att fysisk aktivitet, i någon form, kanske är precis det du behöver för att må bättre.
Att skriva träningsdagbok är ett enkelt sätt att ta reda på vilka händelser och (o)vanor i vardagen som påverkar din träningsmotivation. Både fysiskt och psykiskt. Och vilken effekt träningen har på ditt mående.
Dagboken kan få dig att upptäcka omständigheter som gör att du fastnar i soffan lite för länge. Eller då du har som bäst förutsättningar att få till det där träningspasset eller äta lite extra bra.
Kanske visar det sig att menscykeln har stor betydelse för hur du mår och hur mycket du orkar vissa dagar i månaden. Men det kan också visa sig att motivationen styrs av helt andra saker.
Att skriva träningsdagbok är ett bra sätt kartlägga ditt mående över tid. Kanske ser du mönster du inte visste fanns?
Lyssna på din kropp – men låt inte mensen bli en ursäkt ❤️
Det viktiga för dig som vill bygga en hållbar träningsrutin, är att lyssna på din kropp. Var snäll mot dig själv. Men gör samtidigt minst ett ärligt försök innan du helt ger upp träningsplanen för dagen.
Lojsan: Laddar jag upp för att det ska vara två dåliga veckor så blir det psykiskt jobbigt. Och då lägger jag halva min tid på att förbereda mig för det istället för att utgå från hur jag faktiskt mår idag. Men går jag ut för hårt och inte lyckas leverera som jag brukar, blir jag lite ledsen.
Konsten är att göra det bästa av det. Att anpassa träningen istället för att skjuta upp. Får jag någon träning gjord den dagen, även om det är lite, så kommer jag ändå må bättre efteråt.
Detsamma gäller för dig som är i klimakteriet – du kan läsa mer om klimakteriet, träning och kost här.
Bestäm en lägstanivå och respektera den
En annan bra grej är att bestämma var din lägstanivå ligger. Oavsett om du mår dåligt på grund av mens, familjebråk eller strul på jobbet – så har du en rimlig nivå av fysisk aktivitet som du inte ruckar på.
Lyckas du med dina två korta träningspass och en långpromenad (eller vad din lägstanivå nu är) en tuff vecka så kan du känna dig nöjd. Allt annat är plus i kanten. Då kan livet få pendla upp och ner. Du har din lägstanivå att luta dig mot.
Vill du ha fler konkreta tips för att se till att träningen blir av? I den här artikeln grottar vi ner oss ännu mer i träning och motivation.
Kan träning påverka min mens? 🩸
Har du hört att mensen kan försvinna av för mycket träning? Kanske har din mens försvunnit under perioder i livet utan att du vet varför.
Hård träning kan visserligen leda till förlorad mens – men det är då inte träningen som är orsaken. Istället handlar det om att kroppen får för lite energi från kosten i relation till hur mycket man tränar. Något som oftast drabbar de som tränar många gånger i veckan, ibland två gånger om dagen, och är vanligare bland elitidrottare än motionärer.
Anledningen är att kroppen inte ska kunna skapa ett nytt liv vid brist på mat, och oftast är det ingen fara så länge mensen kommer tillbaka.
Är du frisk så är träningen i WR-programmen varken extrem eller farlig, den stora utmaningen ligger i att bryta vanor och inte ge upp när motivationen tryter och det går trögt.
I den här artikeln kan du läsa mer om kost, mens och viktminskning.
Fysisk aktivitet kan lindra både värk och nedstämdhet – oavsett om det är tio minuters hemmaträning eller en promenad.
Det är helheten som räknas
När det pratas om träning i sociala medier är det väldigt mycket fokus på detaljer, och på vad som är rätt och fel. Men det här med träning och hälsa är egentligen varken speciellt krångligt eller dramatiskt.
I Weekly Revolt följer vi den senaste forskningen, samtidigt som vi vet att nya studier kan bidra till trender och råd som lovar mer än vad som faktiskt är bevisat. Vårt mål är att hjälpa dig bli mer insatt än tidigare så att du ska kunna lita på de råd du får från oss.
Men du behöver faktiskt inte hålla koll på de senaste rönen för att få till en hälsosam träningsrutin. Att lyssna på din kropp och våga testa även om det tar emot, räcker långt. Oavsett var i månaden, vardagspusslet – eller livet – du befinner dig.
Granskad av
Louise Åberg
Träningskreatör