Tips & Råd
Våra program
Varukorgen är tom
Till butiken
Våra deltagare berättar
Inget livspussel är det andra likt. Framförallt inte med barn i familjen. Så hur kombinerar man Weekly Revolt med ett redan hektiskt familjeliv?
I den här artikeln får du lära känna Cajsa och Lisen: två av våra deltagare som delar sina erfarenheter, vardagsutmaningar och bästa träningstips.
Testa vårt populära hemmaträningspass Glans kostnadsfritt. Det är bara att ladda ner passet och köra när du vill – inga redskap behövs 🙌
Skanna QR-koden och hämta ditt pass 👋🏻
Granskad av
Mikaela Lundqvist
Marknadskoordinator
Senast uppdaterad 9 juli 2024
Att jobba heltid som sjuksköterska och uppfostra fyra småtjejer är en utmaning i sig. När pandemin kom blev vardagen plötsligt övermäktig. Cajsa drabbades av utmattning.
”Det var en tid när jag inte mådde så bra, helt enkelt. Jag ökade väldigt snabbt i vikt och kände mig så trött. Samtidigt hade jag en stark vilja att vända den här trenden”, säger Cajsa. ”Både för mig själv och barnen”.
När Weekly Revolt dök upp i flödet tog hon steget och anmälde sig till WR66 – vår 66 day challenge. Ett beslut som hon knappast ångrat, även om det var en utmaning att få till en fungerande rutin till en början.
Men hur mäktar man egentligen med ett ambitiöst kost- och träningsprogram som WR66, när man knappt orkar lämna sängen?
När Cajsa började med WR66 hade hon i stort sett aldrig tränat, var överviktig och slut efter en löptur på 30 meter. Då blev de andra deltagarna i Cajsas WR66-grupp avgörande för motivationen.
”Det var ett fantastiskt gäng. Men också människor med olika förutsättningar och mål. Vissa med kraftig övervikt och andra ingen övervikt alls. Vissa som tränat länge och andra som var nybörjare precis som jag”, berättar hon.
Om alla kan och alla klarar det – varför skulle inte jag? tänkte Cajsa. Det var en insikt som var svår att argumentera emot. Hon lyssnade också mycket på vad Jonathan och Louise på Weekly Revolt sa: Tänk inte så mycket. Ta en dag i taget och få det gjort.
Efter hand blev Cajsa starkare. Fick bättre kondition. Men också en tro på sig själv som hon inte haft innan.
Sedan starten för två år sedan har hon hunnit med ett antal Weekly Revolt-program och är ofta ute och springer. Då cyklar de äldsta barnen gärna bredvid. Och det är härligt, för då får de svårfångad kvalitetstid tillsammans.
Ibland är tjejerna med under hemmaträningen också. Kanske härmar de Cajsa när hon kör armhävningar. Eller så kommer de fram för att testa repen eller känna nyfiket på hennes kettlebells.
”Då får det bli ett hack i passet”, förklarar Cajsa. Träning var någonting hon saknade under hennes egen uppväxt, så hon vill göra det till en naturlig del av vardagen i hennes familj.
Vissa dagar känns det svårt för Cajsa att hinna med träningen. I de stunderna gäller det att tänka rationellt och prioritera träningen lika högt som allt annat.
”Passen är ju allt från 10 till 30 minuter. Och en tiominutare kan man nästan alltid klämma in någonstans. I WR66 har man dessutom alltid några dagar på sig, vilket är skönt när schemat är tajt”, förklarar hon.
För Cajsa har det varit enklast att träna på eftermiddagar och tidiga helgmorgnar. Det har också hänt att hon tränat hela pass innan barnen ska till förskolan. Eller på helgerna då det finns mer tid att spela med.
”Men det viktiga är inte när eller hur länge man tränar, utan att det blir av”, säger hon i sann Weekly Revolt-anda. Det är ett mindset hon tycker att alla stressade småbarnsföräldrar borde anamma.
Det är kul att hjälpa till med bakning och matlagning 🧑🍳
”I den bästa av världar hade barnen förstås ätit allt som vi äter, men i vår familj funkar det inte riktigt så”, säger Cajsa. ”Så vi har fått hitta våra strategier”.
På söndagarna brukar familjen handla och preppa lunchlådor som räcker i några dagar. När de tar slut lagar de två rätter per kväll; en till de vuxna och en annan till barnen. Det går smidigt så länge de håller sig till enkla recept.
”Tjejerna gillar husmanskost, som köttfärssås och spagetti eller fläskgryta. Vissa kvällar blir det mackor och yoghurt, det går utmärkt det med.”
Vi brukar tipsa föräldrar i våra program om att byta ut pasta till fullkornspasta eller riva ner lite morötter i barnens köttfärssås för att göra måltiden mer hälsosam. Små förändringar som barnen inte märker av men som gör skillnad. Ofta kan man också vänja barnen tidigt vid att äta samma mat som du själv i mindre portioner – något som Knatteplock tipsar om här.
I WR66 finns dessutom flera recept som går snabbt att laga. Cajsa älskar till exempel grön ärtsoppa med räkor. Den slänger hon ihop på 20 minuter. Att tina fisk och köra in i ugnen är en annan vardagsräddare.
”Ibland kanske vi lagar en del av måltiden som klarar sig lite längre i kylen och så kompletterar vi med olika tillbehör med kortare hållbarhet.”Att äta många mindre mål om dagen funkar bra, så länge hon inte krånglar till det mer än nödvändigt.
Varje dag tar Cajsa med sig två laddningar måltidsersättning till jobbet. En till mellanmål och en som reserv ifall hon behöver jobba över. Som sjuksköterska kan man inte alltid styra när man kan äta, så hon vill alltid ha en shake redo.
Dessutom förbereder hon två portioner med yoghurt och blåbär eller granola på nolltid. Mellanmål som kräver lite mer tillagning sparar hon till helgen.
Idag har det gått två år sedan Cajsa gjorde sin första WR66-omgång.
”Många tänker kanske att det är jättebesvärligt att göra WR66 med mindre barn, men jag tycker tvärtom”, säger Cajsa. Hon hade aldrig haft tid att gå och träna någon annanstans. Dessutom blir man piggare, gladare och orkar mer.
”Kör på. Ta en dag i taget och få det gjort”. Det är Cajsas bästa råd till andra stressade småbarnsföräldrar som behöver en förändring. När du mår bra så påverkar det hela familjen.
Precis som Cajsa, hamnade Lisen i Weekly Revolt-bubblan under pandemin. Som ekonom jobbade hon hundra procent hemifrån och behövde en träningsform som inte var beroende av gym.
Nu, två år senare, har WR blivit en naturlig del av Lisens – och hela familjens – vardagsliv. Men vägen dit har krävt sina anpassningar, inte minst med en 13-åring som helst bara vill ha fläsk- och nötkött.
Idag har hon hittat en metod som fått hela familjen positivt inställd till den nya vardagen, med både kyckling, fisk och vegetariska rätter på hemmamenyn.
”Så länge man inte glömmer att handla så funkar vår rutin toppen,” säger Lisen. Att sakna ingredienser i kylen är det enda som kan ställa till det idag.
Före WR66 åt Lisen och mannen samma mat som barnen, även om köttbullar och makaroner egentligen inte passade deras smak speciellt bra. Det blev för krångligt att laga två olika middagar varje dag i veckan.
För Lisen har Weekly Revolt varit lite av en vardagsräddare. ”Man får allt serverat. Ät det här. Gör det här”, förklarar hon. Efter jobb, skola och handbollsträning är både tid och ork en bristvara. Att planera veckans mat i förväg och ha färdiga recept att följa har minskat hela familjens stressnivå.
Vardagsekonomin har också vunnit på konceptet då dagliga uteluncher bytts mot matlådor och storkok.
”Innan jag gick med i WR66 skulle min man aldrig gå till jobbet med en matlåda. Det var inte hans melodi. Nu är det standard hemma att laga mat som är smidig att ta med till jobbet”, berättar Lisen.
De många mellanmålen är en annan viktig del av WR66. I Lisens familj håller de hela familjens blodsocker i schack, även på helgerna när mellis annars lätt glöms bort.
”Ofta är det först när primalskriket bryter ut på lördagspromenaden som man inser att man borde tagit med ett mellanmål. Nu är mellis en självklarhet varje dag, så det gynnar familjefriden”, förklarar hon.
Tacos, enchiladas och wraps – kärt barn har många namn. Med denna WR-favorit väljer varje familjemedlem sin egen fyllning.
Till en början var sonen, som då var 11 år gammal, måttligt imponerad av WR-maten. Särskilt bristen på nöt- och fläskkött.
För Lisen har det varit viktigt att inte tvinga på barnen mat de inte vill ha. Att följa programmet är ju hennes val, inte deras. Hennes strategi har istället varit att presentera WR-maten som ett spännande alternativ för den som vill smaka.
Men med en växande nyfikenhet – och lite ris eller pasta vid sidan om – har vissa rätter blivit till nya familjeklassiker.
Genom receptbanken har de upptäckt många rätter som de aldrig skulle ha testat annars. Som grekisk fasolada, en mustig grönsaksgryta med vita bönor och zucchinilasagne som ofta efterfrågas av lillasyster.
Wraps av olika slag är ett annat stående inslag på vardagsmenyn, kanske för att det liknar fredagstacosen som är veckans höjdpunkt.
”Tacos eller wraps är toppenrätter i vår familj. Då kör jag och min man med kycklingfärs och mycket grönsaker, och barnen kan dundra på med gräddfil och ost om det vill”, tipsar Lisen.
”På söndagar handlar vi och förbereder de flesta måltider. Då har vi rätter preppade i alla fall till torsdag”, berättar hon.
Genom att fylla frysen med matlådor får Lisen och hennes man dessutom äta mat som de faktiskt tycker om, snarare än rätter som passar barnen.
När barnen vill ha köttbullar med makaroner värmer de vuxna bara en gryta från frysen. Kanske blir det en linssoppa eller thaiwok med massor av koriander och chili, eller något annat gott som de sett till att laga extra portioner av.
Med fler alternativ på middagsbordet får barnen också testa nya smaker och ingredienser, vilket resulterar i en mer varierad meny. Idag smakar de självmant på det mesta. Dottern, som idag fyllt 9 år, är extra positiv.
När det kommer till träning föredrar Lisen hemmaträning framför att spendera timmar på gymmet. Då kan hon vara hemma själv med barnen samtidigt som hon tränar. Men för att få kontinuitet i träningen krävs ett färdigt paket, menar hon.
Med ett klart träningsschema behöver hon inte grunna över vilka övningar hon ska göra och när. Det räcker med att hon går utanför huset i 20 minuter för dagens träningspass. Ibland deltar barnen, men ofta märker de inte ens att hon har varit ute.
”Det är häftigt att se hur min träning ger barnen en positiv inställning till träning; de ser att jag mår bra och vill vara med och testa”, säger hon.
När hon kör sina dagliga övningar, som armhävningar och magövningar, kan de sitta i soffan och kolla på tv. Ska Lisen ut och springa följer den yngsta ibland med på cykel. På det sättet inkluderas barnen i träningen mycket mer.
Bananpannkaka och kikärtsbiffar. Yum!
Idag kommer Lisen i favoritshortsen som hon hade vuxit ur och känner sig mycket piggare än innan. Även mannen, som hakat på den nya kosten, har gått ner i vikt, utan att egentligen vara med i programmet.
Under två år i Weekly Revolt-bubblan har hon hunnit med flera omgångar av WR66 och WR33. Men också Miniband med Lojsan och Sommarboosten.
Till dig som vill testa ett kost- och träningsprogram men är osäker på om det funkar med barn i familjen, vill Lisen säga: bara gör det!
Oavsett vad barnen tycker om maten så får de en chans att testa nytt. Men framförallt får de en gladare förälder som orkar mer – och en positiv syn på träning, kost och hälsa att ta med sig in i framtiden.
WR66 är ett kost- och träningsprogram där du tränar och äter hälsosamt under 66 dagar. Tillsammans med andra deltagare, mentorer och coacher får du redskapen att bryta gamla vanor och hitta fram till en hälsosam livsstil som passar in i din vardag.
WR66 bygger på forskning som säger att det tar 66 dagar att förändra en vana. I WR66 får du inte bara tillgång till ett välbeprövat kost- och träningsprogram utan stöd och träning i konsten att bryta gamla vanor mot nya, hälsosamma vanor som håller livet ut.
Utan tvekan!
Träningspassen är korta och du kan göra dem när och var du vill. Tanken är att träningen ska påverka vardagen så lite som möjligt, förutom att ge dig mer ork till det du vill göra.
Maten är god och lättlagad och recepten serveras direkt i mobilappen. Att ha färdiga recept att följa varje vecka underlättar vardagslivet för många och gör det lättare att äta hälsosamt.
En kropp. Det är allt.
Du väljer själv om du vill träna med rep eller kroppsvikt. Övningarna i WR66 kan utföras när och var du vill, och svårighetsgraden kan anpassas efter dina förutsättningar.
I WR66 gör du två dagliga övningar – armhävningar, ben- och rumpövningar som tar cirka 5–10 minuter per dag. Till dessa övningar behöver du inte ens byta om. Då gör också ett magpass varannan dag som tar cirka 10–15 minuter.
Två längre utmaningar som släpps på onsdagar och lördagar kombinerar konditions- och styrketräning. Du har tre dagar på dig att göra utmaningarna och kan enkelt göra dem när och var du vill.
En valfri dag varje vecka är träningsfri.
Målet i WR66 är att du ska hitta glädjen i att laga hälsosam mat, lära dig mer om innehållet i det du stoppar i dig och att du ska lyckas nå dina hälso- och viktmål.
Under WR66 äter du sex gånger om dagen. I appen kan du välja fritt mellan olika lättlagade recept. Välj dina favoriter och laga hälsosam mat som hela familjen tycker om, eller frys in till dagar då schemat är tajt.
I WR66 utesluter du inte kolhydrater eller andra näringsämnen helt och behöver inte räkna kalorier. Noll krångel – bara enkel, god och hälsosam mat varje dag.
Granskad av
Mikaela Lundqvist
Marknadskoordinator